Novosti!!! Zakon o gospodarenju otpadom

 

 

 

Trenutno se, od 28. 08. 2020. u prijedlogu nacrta nalazi novi Zakon o gospodarenju otpadom koji predviđa različite promjene.

Jedna od promjena koja će zaintrigirati veliki dio subjekata odnosi se na obvezu korištenje eONTO sustava.

U članku 22. navodi se nova lista subjekata koji postaju obveznici navedenog sustava. Najvažnija stvar za najveći dio potencijalnih korisnika povezana je s nastankom i predavanjem opasnog otpada ovlaštenim tvrtkama. Svaki proizvođač opasnog otpada (u naravi gotovo svi subjekti u RH) postaje obveznik vođenja Očevidnika ONTO putem eONTO sustava.

Navedena obveza, vrlo vjerojatno će izazvati nova negodovanja u poduzetnika jer se s jedne strane govori o rasterećenju gospodarstva a s druge strane postavljaju se ne male i ne jednostavne obveze. Poznato je kako dobar dio prijevoznika otpada još uvijek nije započeo s korištenjem sustava eONTO, iako su to u obvezi već više od godinu dana, te je iluzorno očekivati da će se nova obveza ispunjavati bolje od navedene, vrlo vjerojatno će doći do nove promjene Zakona prije nego li se 10% obveznika počne držati ove obveze.

Naravno, postoje i neki benefiti za korisnike, kao što je prijedlog ukidanja obveze vođenje Očevidnika ONTO za neopasni otpad.

Jedina utjeha može biti što je ovdje riječ od prijedlogu nacrta koji može doživjeti ozbiljne promjene u konačnoj verziji, kao što se već i događalao u prethodnim situacijama.

Ako se realizira ovaj, za najveći dio gospodarstvenika, neželjeni scenarij, kao tvrtka koja se bavi ovom problematikom, možemo ponuditi različite usluge koje pomažu u realizaciji ovih obveza; od implementacije našeg sustava za gospodarenje u kojem korisnik dobiva cjelokupnu podršku (ne treba ništa istraživati i učiti u vezi ovog predmeta) do savjetovanja i edukacije u samostalnom izvršenju ove obveze.